Kilpanyrkkeily

Kilpanyrkkeilijät treenaavat oman kalenterinsa mukaisesti ympäri vuoden valmentajan ohjeiden mukaisesti. 


Aikuisten / nuorten kilparyhmä 
treenaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17.00-19.00 sekä lauantaisin klo 10.00-11.00.

Kiinnostaako Olympiatyylin kilpanyrkkeily, ota yhteyttä:

Mika Sillanmäki
puh: 040-5456 806
lalunyrkkeily(at)gmail.com

Yleistä  (Nyrkkeilyliitto, IBA)

Kilpailemaan voi alkaa sinä vuonna, kun nuori täyttää 11 vuotta, eli toteutetaan ns. syntymävuoden mukaista ikäluokittelua. 11-12 -vuotiaat ovat D-junioreita, 13-14 -vuotiaat C-junioreita, 15-16 -vuotiaat B-junioreita, 17-18 -vuotiaat A-junioreita ja 19-40 -vuotiaat kuuluvat yleiseen sarjaan. Amatöörinyrkkeilyssä kilpailuoikeus siis päättyy 40 -vuotiaana.

Kilpailuissa iän lisäksi toinen jakava tekijä on painoluokka, eli vastakkain pyritään laittamaan samassa ikäluokassa, sekä samassa painoluokassa ottelevat kilpailijat. Myös kokemus on tekijä, joka otetaan huomioon otteluita järjestettäessä, eli aloittelijaa ei laiteta ison kokemuksen omaavan kanssa ottelemaan.

Myös otteluajat ovat eripituiset eri ikäluokilla: D-juniori-ikäisillä tytöillä ja pojilla on 3 x 1 minuutin erät, C-junioreilla 3 x 1,5 min, B-junioreilla 3 x 2 min, A-juniori-ikäisillä tytöillä ja naisten yleisessä sarjassa erät ovat 3 x 3 min kuin myös A-juniori-ikäisillä pojilla ja yleisen sarjan miehillä 3 x 3 min.

Kansainvälinen liitto, International Boxing Association  (IBA) määrittelee säännöt, joiden mukaan otellaan; luvalliset otteluasut ja otteluvälineet sekä merkit, joita voi käyttää kilpailuissa (mm. Adidas, TopTen).


Kilpailu

Ottelun voittaa nyrkkeilijä, joka saa enemmän pisteitä. Voittaja saa erässä 10 pistettä ja häviäjä 7-9 pistettä. Otteluissa käytetään kolmea tai viittä arvostelutuomaria ja otteluissa on aina kehätuomari, joka vastaa ottelun turvallisuudesta sekä sääntöjen noudattamisesta.

Kansallisissa D-junioreiden otteluissa käytetään arvostelun perusteena tekniikkanyrkkeilysääntöjä, joiden mukaisesti kolme tuomaria arvostelee kolmea tekniikan osa-aluetta; lyöntitekniikkaa, liikkumista, koskemattomuutta.


Seura

Kilparyhmään on siirrytty perinteisesti nyrkkeilykoulun ja/tai jatkokoulun kautta. Nykyään on varsin yleistä siirtyä kuntonyrkkeilyn kautta nyrkkeilykouluun tai suoraan kilparyhmään, mikäli omaa hyvät perustaidot ja kovan tahdon kilpailemiseen. Kilparyhmään on mahdollisuus siirtyä myös suoraan, jos nyrkkeilystä on kokemusta esimerkiksi toisesta seurasta, tai on harrastanut lajia aiemmin, tai mikäli on taustaa jostain muusta kamppailulajista.  

Kilparyhmässä voi olla, tai siihen voidaan kutsua väliaikaisesti, vaikka ei kilpailisi, jos siitä on harjoituksellista hyötyä kilpailijoille. Seurana Lapin Lukko pyrkii käymään kaikki pohjoisen alueen kilpailut, sekä muutaman isomman kansainvälisen kilpailun etelämpänä (mm. Pirkka-turnaus). Myös Rovaniemellä olemme toisena järjestäjänä kansainvälisessä ja perinteikkäässä Ruskaturnauksessa, joka on tarkoitettu yleisen sarjan kilpailijoille. Seura perii tehdyistä kilpailumatkoista ns. omavastuuosuuden (10-30 €). Isompiin ja kauempana käytäviin kilpailuihin valitaan erikseen ns. kilpajoukkue.  

Rovaniemeläiset seurat järjestävät yhteistyössä vuosittain myös muutamat salikilpailut, joissa kilpailijat saavatkin hyvää ottelutuntumaa ennen vaativampia koitoksia. Salikisoissa on myös mahdollisuus epävirallisiin sparrausotteluihin.


Kilpailuoikeus

Jotta kilpailemisen voi aloittaa, on tietenkin hyvä saada valmentajan, sekä kotijoukon lupa siihen. Seuran vastuullinen ja koulutettu valmentaja ei päästä ketään ottelemaan, ellei nyrkkeilijä ole siihen valmis, vaikka ottelijalla itsellään olisi kovastikin kilpailuhaluja. Nyrkkeilyliitto vaatii myös kilpailukirjan, lisenssin, sekä lääkärintarkastuksen, jotta voi kilpailla.

Seuran vastuuvalmentaja tekee kilpailukirja-anomuksen liittoon. Kilpailukirjaan vaaditaan kaksi (2) valokuvaa ottelijasta, sekä muutamia perustietoja. Kirja maksaa n. 20 €.

Kilpailijan itsensä tulee hankkia lisenssi liitosta, hakemus löytyy liiton sivuilta. Lisenssin hinta 40€. Olympianyrkkeilyvakuutus 2023 on (synt. 2003 tai aiemmin) 215€ € ja Nuorten olympianyrkkeilyvakuutus 1 (synt. 2004-2009): 82 €, sekä Nuorten olympianyrkkeilyvakuutus 2 (synt. 2010 tai myöh.): 78 €. Jos on oma vapaa-ajan vakuutus, joka korvaa tämän laatuisen harjoittelun ja kilpailemisen, on mahdollisuus maksaa pelkkä lisenssin osuus (40 €). Lääkärintarkastus tulee myös suorittaa omatoimisesti, kun kilpailukirja on saatu (tarkastuksen tiedot kirjataan kilpailukirjaan).


Kilpailuvarustus

Nyrkkeilijä tarvitsee aluksi omat hammassuojat, käsisiteet ja tossut. Aloittelevalle on tarjolla seuran puolesta ottelukypärä (punainen, sininen), sekä alapääsuoja, mutta hygienia- ja sopivuussyistä kannattaa hankkia omat varusteet. Otteluasu on myös pakollinen, eli asu on sininen ja punainen (kulmanvärinen) shortsi-paita -asu. Pienemmissä kansallisissa kisoissa on mahdollisuus käyttää esim. mustia housuja. Kilpailuhanskat tulevat AINA kilpailun järjestäjän puolesta.

Tämä tiedote jaetaan nuorelle, joka on kiinnostunut KILPAILEMISESTA ja jonka valmentaja on katsonut olevan siinä harjoitteluvaiheessa, että kilpailemaan voisi ryhtyä. Toivonkin, että käytte nuoren kanssa kotona tämän tiedotteen ajatuksella läpi ja teette yhteisiä päätöksiä tulevasta. Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä esim. sähköpostitse.

T: LaLu valmennus

Kilpailijoiden on ylläpidettävä ja kehitettävä tekniikkansa.