Yleisurheilujaoston historia

 

Lapin Lukko ry  perustettiin Tammikkuussa 1953 paikkakunnan kolmen vanhan urheiluseuran (Lapin Pojat,  Rovaniemen Urheilijat ja Rovaniemen Voimailijat) yhdistyessä yhdeksi seuraksi Lapin Lukon nimen alle.

 

Lapin Lukon urheilutoiminnan perinteet alkavat jo 1900 - luvun alusta.

 

Urheiluseura Jyry, joka perustettiin vuonna 1905 Rovaniemelle, on Lapin Lukon esi-isä.

Jyry oli myös koko Rovaniemen seudun ensimmäinen urheiluseura.

 

Vuonna 1921 Jyry, vuonna 1911 perustettu Ylikylän Myrsky ja samoihin aikoihin perustettu Saarenkylän Riento lopettivat itsenäisen toimintansa ja perustivat yhdessä seuran Rovaniemen Urheilijat r.y.

 

Rovaniemen Urheilijat r.y. , 1922 perustettu Lapin Pojat r.y. ja 1931 perustettu Rovaniemen (VPK:n) voimailijat r.y. lopettivat olympiavuoden 1952 lopussa sopimuksella itsenäisen toimintansa ja perustivat 11.1.1053 yhdessä urheiluseuran nimeltä Lapin Lukko ry.

 

Parhaimmillaan Lapin Lukossa on ollut 13 eri jaostoa. Tänään niistä toimii  aktiivisesti Nyrkkeily-, Paini-  ja Yleisurheilujaosto, jälkimmäisen ollessa jäsenmäärältään nyt suurin.

 

Lukon yleisurheilutoiminnan katsotaan alkaneen jo Jyryn perustamisesta, joskin kenttälajeja päästiin suorittamaan lahjoituksena saadulla omalla kentällä vasta talkootöiden jälkeen v. 1906  (nykyinen keskuskenttä).

Juoksulajit jouduttiin aluksi suorittamaan maantiellä, sillä kentän oma juoksurata valmistui vasta pari vuotta myöhemmin.

 

Jo vuodelta 1908 on löytynyt virallisia kirjattuja yleisurheilutuloksia.

 

Seuran yleisurheilutoiminta on menneiden vuosikymmenten ajan ollut jatkuvaa, joskin siitä on erotettavissa selviä huippukausia, mm. 30-luku ja 70- luku.

Lapin Lukon Yleisurheilujaoston edellinen, tuloksellisesti historian paras menestyskausi kesti lähes koko 90 -luvun ja nyt on nähtävissä jälleen merkkejä uudesta noususta. Vuonna 2013 eura oli toisen kerran tällä vuosikymmenellä Suomen 30 parhaan yleiurheiluseuran joukossa (27.).

Juuri sopivasti Seuran 60 v. juhlavuodeksi !

 

Lapin Lukko vietti viime vuonna (2013) 60 - vuotisjuhlavuottaan

Lapin Lukko ry:n yleisurheilu on virkeä keski-ikäinen atleetti, joka on valmiina vastaamaan lajien väliseen kilpailuun nyt sekä tulevaisuudessa. Olemme Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL ry) ja Lapin Yleisurheilu ry:n (SUL ry:n piirijärjestö) jäsenseura.

 

Seuramme ja myös sen yleisurheilun historia täyttää ensi vuonna 110 vuotta ja se on sankaritarina kovasta työstä maailman eniten harrastetussa tulosurheilumuodossa.

Toimintaamme on aina liittynyt voimakas nuorisotyö, jonka seurauksena tuhannet lapset ja nuoret ovat kilvoittelleet keskinäisiissä kilpailuissaan aina huipputasolle saakka.  Paras saavutus on ollut elinikäinen harrastus, joka on temmannut mukaan kaveripiiriä ja seuraavia sukupolvia.

 

Useissa Lukon perheissä onkin jo kolmas sukupolvi harrastamassa liikuntaa vanhempien ja isovanhempien esimerkin mukaan

 

Lapin Lukon M17 3x800m:llä pronssia uudella Piiriennätyksellä (6.08.49) saavuttanut viestijoukkue v 2013. (Mikko Rahkola, Pauli Moilanen, Harri Hietanen)

 

Lukolla on jo hurja perinne nuorten 800m:n viesteissä. (2011-12 tuli voitot samassa sar- jassa hieman vaatimattomimmilla ajoilla)

Voi olla, että Lukon hallussa olevan miesten 4 x 800 Pohjoismaitten ennätyksen vuodelta 1994 voi lyödä ainoastaan Lapin Lukko.

                   Varoitus muille: Täältä tullaan !