Vanhemmille

Paini on yleisnimitys aseettomalle kaksinkamppailumuodolle, jossa kamppaillaan erilaisia otteita, sidontoja, nostoja ja heittoja käyttäen. Potkut ja lyönnit on painissa kielletty.

Painin historia ulottuu aina antiikin kreikkaan, missä paini oli osa sotilaiden koulutusta.

Nykyajan kreikkalais-roomalainen paini on kehitetty 1800-luvun Ranskassa. Painista puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten kreikkalais-roomalaista painia ja vapaapainia.

Kreikkalais-roomalainen paini on painin muoto, jossa vastustajasta ei saa ottaa otetta lantion alapuolelta. Se onkin kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin merkittävin ero. Kreikkalais-roomalaista painia harrastavat huipputasolla vain miehet. Naisilla huipputasolla painimuotona on vapaapaini.

Painissa pyritään voittamaan vastustaja joko selättämällä tai tekemällä enemmän pisteitä.

Otteluaika on aikuisilla ja yli 20 vuotiailla junioreilla 2 x 3 minuuttia. Alle 20 vuotiailla otteluaika on 2 x 2 minuuttia. Ikäkausi- ja salipainikilpailuissa otteluaika voi olla muutakin, esimerkiksi 1 x 2 minuuttia.

Suorituspaikkana on painimatto, ts. molski. Molski on 12 x 12 metrin kokoinen neliö, jonka keskellä on halkaisijaltaan 9 metriä oleva ympyrän muotoinen painialue. Toinen painijoista käyttää punaisia ja toinen sinisiä trikoita. Ottelussa 3 tuomaria: mattotuomari, arvostelutuomari ja ylituomari.

Paini on turvallinen laji harrastaa. Pieniä nirhaumia saattaa ihoon joskus tulla mutta haavat, venähdykset ja murtumat ovat erittäin harvinaisia.